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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
24/04/2008 |
Data da última atualização: |
04/01/2013 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
MOTA, D. M. da; VIEIRA, P. R.; MONTEIRO, E. C. da S.; PEREIRA, J. |
Afiliação: |
Dalva Maria da Mota, CPATU; Paulo Roberto Vieira, CIFOR; Edylene Cristina da Silva Monteiro, ALIA; Joenes Pereira, estagiária CPATU. |
Título: |
Experiência de apoio à associação de agricultores familiares no Alto Moju, PA. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2007. |
Páginas: |
29 p. |
Descrição Física: |
il. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 294). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Versão eletrônica. 1ª impressão: 2009. |
Conteúdo: |
O documento ?Experiência de apoio à associação de agricultores familiares no Alto Moju, PA? constitui um exemplo inequívoco do comprometimento da Embrapa Amazônia Oriental com a problemática da inserção social no atual contexto de valorização e reconhecimento do papel da Agricultura Familiar. O tema é de extrema importância nos dias atuais, considerando a tendência de super valorização dos aspectos produtivos na sociedade moderna. Trata-se de uma experiência desenvolvida no Alto Moju Paraense, com financia- mento do programa ProManejo, visando o fortalecimento do associativismo. A presente publicação destina-se aos diversos segmentos envolvidos com a agricultura familiar, quais sejam, os agricultores e suas lideranças, extensionistas, pesquisadores, estudantes, dentre outros. Além disso, traduz o desafio de trabalhar em cooperação interinstitucional para execução de políticas públicas. Por tudo isso, esperamos estar sintonizados com as iniciativas de construção de um novo mundo rural. |
Palavras-Chave: |
Alto Moju; Brasil; Pará; Social development. |
Thesagro: |
Agricultura familiar; Associativismo; Cooperativismo; Políticas públicas; Transferência de tecnologia. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia; Rural development. |
Categoria do assunto: |
-- B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/18917/1/Doc-294.pdf
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Marc: |
LEADER 01949nam a2200313 a 4500 001 1409604 005 2013-01-04 008 2007 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aMOTA, D. M. da 245 $aExperiência de apoio à associação de agricultores familiares no Alto Moju, PA. 260 $aBelém, PA: Embrapa Amazônia Oriental$c2007 300 $a29 p.$cil. 490 $a(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 294). 500 $aVersão eletrônica. 1ª impressão: 2009. 520 $aO documento ?Experiência de apoio à associação de agricultores familiares no Alto Moju, PA? constitui um exemplo inequívoco do comprometimento da Embrapa Amazônia Oriental com a problemática da inserção social no atual contexto de valorização e reconhecimento do papel da Agricultura Familiar. O tema é de extrema importância nos dias atuais, considerando a tendência de super valorização dos aspectos produtivos na sociedade moderna. Trata-se de uma experiência desenvolvida no Alto Moju Paraense, com financia- mento do programa ProManejo, visando o fortalecimento do associativismo. A presente publicação destina-se aos diversos segmentos envolvidos com a agricultura familiar, quais sejam, os agricultores e suas lideranças, extensionistas, pesquisadores, estudantes, dentre outros. Além disso, traduz o desafio de trabalhar em cooperação interinstitucional para execução de políticas públicas. Por tudo isso, esperamos estar sintonizados com as iniciativas de construção de um novo mundo rural. 650 $aAmazonia 650 $aRural development 650 $aAgricultura familiar 650 $aAssociativismo 650 $aCooperativismo 650 $aPolíticas públicas 650 $aTransferência de tecnologia 653 $aAlto Moju 653 $aBrasil 653 $aPará 653 $aSocial development 700 1 $aVIEIRA, P. R. 700 1 $aMONTEIRO, E. C. da S. 700 1 $aPEREIRA, J.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
13/10/2020 |
Data da última atualização: |
13/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOARES, M. P.; CARDOSO, I. L.; ISHIKAWA, M. M.; OLIVEIRA, A. da S. S. de; SARTORATTO, A.; JONSSON, C. M.; QUEIROZ, S. C. do N. de; DUARTE, M. C. T.; RANTIN, F. T.; SAMPAIO, F. G. |
Afiliação: |
MICHELLY PEREIRA SOARES, UFSCar; ISRAEL LUZ CARDOSO, UFSCar; MARCIA MAYUMI ISHIKAWA, CNPMA; ADRIANA DA SILVA SANTOS DE OLIVEIRA, CPQBA; ADILSON SARTORATTO, CPQBA; CLAUDIO MARTIN JONSSON, CNPMA; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA; MARTA CRISTINA TEIXEIRA DUARTE, CPQBA; FRANCISCO TADEU RANTIN, UFSCar; FERNANDA GARCIA SAMPAIO, CNPMA. |
Título: |
Effects of Artemisia annua alcohol extract on physiological and innate immunity of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) to improve health status. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Fish and Shellfish Immunology, v. 105, p. 369-377, 2020. |
ISSN: |
1050-4648 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fsi.2020.07.035 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Plants are a potential source of active molecules and are environmentally safer and cheaper than synthetic antibiotics. Bioactive compounds of Artemisia annua have shown pharmacological activities and are used globally as a supplement. The present study tested whether dietary supplementation with alcohol extract of the plant A. annua (ae-Aa; patent BR10201902707) improves the health status of juvenile Nile tilapia and increases resistance to diseases when fish are challenged with the bacteria Aeromonas hydrophila. The experimental design was completely randomized with four experimental groups (0.0, 0.1, 0.25, and 0.5% ae-Aa in the diets) with five repetitions (12 fish per repetition/experimental unit). We assessed serum glucose and cortisol levels in plasma, leukocyte respiratory activity, total plasma protein, serum lysozyme levels, as well as the number of circulating red blood cells and fish leukocytes at the end of the 30 days of feeding (phase I) and 24h after exposure to bacteria (phase II). The levels of lipid peroxidation, catalase activity and glutathione S-transferase of fish were also analyzed. The supplementation of 0.5% of ae-Aa was sufficient to increase the respiratory burst of leukocyte and lysozyme activity, total plasma protein, blood thrombocytes, neutrophils and monocytes after bacterial challenge (P < 0.05), and minimized stress response with decreases in plasmatic glucose and cortisol, and reduction in lipid peroxidation levels (P < 0.05). Results of the present study suggest that ae-Aa as a dietary supplement has benefits, including supplementation with 0.5% A. annua extract for 30 days to minimize the stress response and modulate innate immunity in Nile tilapia, providing fish with greater resistance and disease protection. MenosAbstract: Plants are a potential source of active molecules and are environmentally safer and cheaper than synthetic antibiotics. Bioactive compounds of Artemisia annua have shown pharmacological activities and are used globally as a supplement. The present study tested whether dietary supplementation with alcohol extract of the plant A. annua (ae-Aa; patent BR10201902707) improves the health status of juvenile Nile tilapia and increases resistance to diseases when fish are challenged with the bacteria Aeromonas hydrophila. The experimental design was completely randomized with four experimental groups (0.0, 0.1, 0.25, and 0.5% ae-Aa in the diets) with five repetitions (12 fish per repetition/experimental unit). We assessed serum glucose and cortisol levels in plasma, leukocyte respiratory activity, total plasma protein, serum lysozyme levels, as well as the number of circulating red blood cells and fish leukocytes at the end of the 30 days of feeding (phase I) and 24h after exposure to bacteria (phase II). The levels of lipid peroxidation, catalase activity and glutathione S-transferase of fish were also analyzed. The supplementation of 0.5% of ae-Aa was sufficient to increase the respiratory burst of leukocyte and lysozyme activity, total plasma protein, blood thrombocytes, neutrophils and monocytes after bacterial challenge (P < 0.05), and minimized stress response with decreases in plasmatic glucose and cortisol, and reduction in lipid peroxidation levels (P < 0.05). Res... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bacterial challenge; Herbal immunostimulants. |
Thesagro: |
Artemísia; Artemisia Annua; Imunologia; Tilápia Nilótica. |
Thesaurus NAL: |
Artemisinin; Oxidative stress; Tilapia (common name). |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 02924naa a2200361 a 4500 001 2125464 005 2020-10-13 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1050-4648 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fsi.2020.07.035$2DOI 100 1 $aSOARES, M. P. 245 $aEffects of Artemisia annua alcohol extract on physiological and innate immunity of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) to improve health status.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAbstract: Plants are a potential source of active molecules and are environmentally safer and cheaper than synthetic antibiotics. Bioactive compounds of Artemisia annua have shown pharmacological activities and are used globally as a supplement. The present study tested whether dietary supplementation with alcohol extract of the plant A. annua (ae-Aa; patent BR10201902707) improves the health status of juvenile Nile tilapia and increases resistance to diseases when fish are challenged with the bacteria Aeromonas hydrophila. The experimental design was completely randomized with four experimental groups (0.0, 0.1, 0.25, and 0.5% ae-Aa in the diets) with five repetitions (12 fish per repetition/experimental unit). We assessed serum glucose and cortisol levels in plasma, leukocyte respiratory activity, total plasma protein, serum lysozyme levels, as well as the number of circulating red blood cells and fish leukocytes at the end of the 30 days of feeding (phase I) and 24h after exposure to bacteria (phase II). The levels of lipid peroxidation, catalase activity and glutathione S-transferase of fish were also analyzed. The supplementation of 0.5% of ae-Aa was sufficient to increase the respiratory burst of leukocyte and lysozyme activity, total plasma protein, blood thrombocytes, neutrophils and monocytes after bacterial challenge (P < 0.05), and minimized stress response with decreases in plasmatic glucose and cortisol, and reduction in lipid peroxidation levels (P < 0.05). Results of the present study suggest that ae-Aa as a dietary supplement has benefits, including supplementation with 0.5% A. annua extract for 30 days to minimize the stress response and modulate innate immunity in Nile tilapia, providing fish with greater resistance and disease protection. 650 $aArtemisinin 650 $aOxidative stress 650 $aTilapia (common name) 650 $aArtemísia 650 $aArtemisia Annua 650 $aImunologia 650 $aTilápia Nilótica 653 $aBacterial challenge 653 $aHerbal immunostimulants 700 1 $aCARDOSO, I. L. 700 1 $aISHIKAWA, M. M. 700 1 $aOLIVEIRA, A. da S. S. de 700 1 $aSARTORATTO, A. 700 1 $aJONSSON, C. M. 700 1 $aQUEIROZ, S. C. do N. de 700 1 $aDUARTE, M. C. T. 700 1 $aRANTIN, F. T. 700 1 $aSAMPAIO, F. G. 773 $tFish and Shellfish Immunology$gv. 105, p. 369-377, 2020.
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Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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